Aktivirane hipoteke vrijedne 49 miliona KM

Bez autora
Aug 23 2011

Vrijednost hipoteka koje su banke zbog neplaćanja kredita u Republici Srpskoj aktivirale u prvoj polovini ove godine iznosi skoro 49 miliona maraka, što je za deset miliona više nego u čitavoj prošloj godini, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS. Vrijednost aktiviranih hipoteka u RS u prošloj godini iznosila je 39,8 miliona, a u 2009. godini 29,8 miliona maraka. Prema izvještajima banaka u prvih šest mjeseci ove godine po osnovu naplate potraživanja aktivirane su hipoteke u sektoru pravnih lica u iznosu od 44,9 miliona maraka i to za 178 kredita. Vrijednost aktiviranih hipoteka u sektoru stanovništva iznosila je 3,4 miliona maraka za 64 kredita. Na povećanje aktiviranih hipoteka uticao je pad privredne aktivnosti, a problemi u privredi su direktno uticali i na smanjenje prihoda stanovništva...

Aktivirane hipoteke vrijedne 49 miliona KMVrijednost hipoteka koje su banke zbog neplaćanja kredita u Republici Srpskoj aktivirale u prvoj polovini ove godine iznosi skoro 49 miliona maraka, što je za deset miliona više nego u čitavoj prošloj godini, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS.

Vrijednost aktiviranih hipoteka u RS u prošloj godini iznosila je 39,8 miliona, a u 2009. godini 29,8 miliona maraka. Prema izvještajima banaka u prvih šest mjeseci ove godine po osnovu naplate potraživanja aktivirane su hipoteke u sektoru pravnih lica u iznosu od 44,9 miliona maraka i to za 178 kredita. Vrijednost aktiviranih hipoteka u sektoru stanovništva iznosila je 3,4 miliona maraka za 64 kredita – istakli su u Agenciji za bankarstvo RS.

Član Udruženja ekonomista RS “SWOT” Dragan Krošnjar kaže da je na povećanje aktiviranih hipoteka uticao pad privredne aktivnosti, navodeći da su problemi u privredi direktno uticali i na smanjenje prihoda stanovništva.

- Banke znajući sve što se dešava i u svijetu i kod nas nemaju puno respekta prema dužnicima i vrlo brzo aktiviraju instrumente obezbjeđenja – kazao je Krošnjar.

Ocjenjujući da rast vrijednosti aktiviranih hipoteka još nije alarmantan, Krošnjar upozorava da će taj trend biti nastavljen i u budućem periodu.

- Problem je i što nekretnine nad kojima je pokrenut postupak zapljene nema ko da kupi. To će na kraju samo opteretiti aktivu banaka. Mislim da aktiviranje hipoteka nije trajno rješenje i da bi trebalo da se ide u pravcu reprogramiranja obaveza ili traženja nekih novih rješenja kako bi dužnici nastavili da vraćaju kredite – naglasio je Krošnjar.

Među brojnim stanovnicima koji su dospjeli u kreditne probleme je i Milosava Vukmirović iz Banjaluke, koja plaća ogromne rate za stan u koji još ne može da useli jer još nije završen.

- Prevarena sam jer sam na ime kupovine stana u još nezavršenoj zgradi prije tri godine uplatila vlasniku firme “Aragosta inženjering” iz Banjaluke 43.000 maraka. Cijelu platu dajem za stan koji nemam. Za kredit mjesečno dajem 600 maraka i kao podstanar za kiriju i račune izdvajam još 315 maraka. Da nemam roditelje koji me hrane, umrla bih od gladi. Bukvalno preživljavam i ne znam do kada ću moći ovako – priča Vukmirovićeva.

Mnogi stanovnici upali su u probleme sa otplatom kredita nakon što je švajcarski franak počeo nezaustavljivo da raste u odnosu na evro što je njihove rate gotovo udvostručilo.

Hipotekarni krediti

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS vrijednost kredita koji su osigurani hipotekama na nekretnine u prvih šest mjeseci 2010. godine u bankama u RS iznosila je 2,04 milijarde maraka.

U prvoj polovini ove godine njihova vrijednost iznosila je 2,18 milijardi maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik